Transplantimi i Organeve

Transplantimi i Organeve

Transplantimi i organeve është procesi i heqjes së qelizave, indeve ose organeve të gjalla nga një trup dhe transferimi i tyre në trup të njëjtë ose në trup tjetër. Qëllimi i transplantimit të organeve / indeve është që të zëvendësojë një organ / ind të dëmtuar ose që mungon. Zemra, mushkëritë, mëlçia, pankreasi, kornea, veshkat, indet vaskulare dhe transplantimi i lëkurës janë organet që transplantohen më së shpeshti.

Operacionet për të gjitha këto transplantime organesh kryhen në Turqi me sukses. Dhuruesit e indeve / organeve mund të jenë njerëz të gjallë ose të vdekur. Kur është e mundur preferohen dhuruesit e gjallë pasi ata janë në gjendje të mirë shëndetësore. Qelizat staminale dhe veshkat shpesh merren nga dhuruesit e gjallë. Dhuruesit e gjallë zakonisht mund të dhurojnë njërën nga dy veshkat sepse trupi mund të mbajë funksionet e tij normale me një veshkë. Për më tepër, mëlçia është një organ rigjenerues, kështu që një pjesë e mëlçisë mund të dhurohet edhe nga një dhurues i gjallë.

Transplanti i mёlҫisё

Mёlҫia; Organi i vetёm qё rigjeneron vetveten

Konsiderohet si organi mё kompleks dhe mё aktiv i metabolizmit tё trupit tonё. Madje, mёlҫia mund tё vazhdojё tё funksionojё edhe pasi tё jetё hequr 70% e saj.

Kur dhuruesi i mёlҫisё dhuron mё shumё se gjysmёn e mёlҫisё sё tij pёr transplant, pjesa e mbetur e mёlҫisё mund tё vazhdojё tё funksionojё pa komplikime serioze. Kjo aftёsi varet nga kapaciteti rigjenerues i mёlҫisё.

karaciger-nakli

Kur kёrkohet transplanti i mёlҫisё?

Edhe nёse ka inflamacion tё mёlҫisё pёr shkak tё konsumimit tё alkoolit si zmadhimi i mёlҫisё, infeksione tё hepatitit, pengesa afatgjate ose gurё nё tёmth, disa sёmundje tё metabolizmit, tumore ose mungesa kongjenitale tё enzimave, pacienti mund tё vazhdojё jetёn normale pёr njё kohё tё gjatё.

Por, nё rast se ndodh dёshtimi i mёlҫisё, mund tё shoqёrohet me kruajtje, enjtje tё mushkёrive dhe ascite na abdomen, hepatit tё rёndё, gjakderdhje dhe anemi.

Ndryshime nё personalitet dhe sjellje mund tё vihen re tek sёmundjet e rёnda tё mёlҫisё. Mund tё shkojё deri nё koma dhe humbje tё peshёs, sasi tё ulur tё urinёs dhe lodhje ekstreme. Kёto simptoma tregojnё se mёlҫia e pacientit nuk po i pёrmbush nevojat e trupit tё tij. Kjo gjendje, e cila quhet dёshtim i mёlҫisё, e lё transplantin e mёlҫisё si tё vetmin opsion pёr shpёtimin e jetёs sё pacientit.

Transplanti i veshkёs

Qendrat tona tё transplantit tё organeve, sallat e operacioneve dhe njёsitё e kujdesit intensiv janё tё pajisura me teknologjinё mё moderne. Teknika laparoskopike redukton nevojёn pёr kujdes intensiv ndaj dhuresit.

Megjithatё, pёr disa marrёs tё mёlҫive dhe veshkave, pёrkujdesja e plotё intensive luan rol rrёnjёsor.

Programi pёr mbrojtjen e dhuruesit (pёrkujdesja dhe pёrcjellja e gjendjes sё dhuruesit pas kryerjes sё transplantit) ёshtё njё nga shёrbimet unike tё ofruara nga qendra pёr transfere e spitalit ndёrkombёtar.

Qendrat e Transplanteve tё Organeve respektojnё maksimalisht standardet mё tё larta morale dhe etike tё dhurimit dhe transplantit tё organeve.

Shoqata e Transplantit tё Organeve vepron nё pёrputhje me Shoqatёn Ndёrkombёtare tё Nefrologjisё, Deklaratёn e Stambollit pёr Tregtimin e Organeve dhe Turizmin pёr Transplante, si dhe Deklaratёn e Konsensusit tё Forumit tё Amsterdamit tё miratuar nga Shoqata pёr Transplante pёr Pёrkujdesjen e Dhuruesve tё Gjallё tё Veshkave.

Operacionet kryhen nga ekspertё me eksperiencё ndёrkombёtare qё pёrdorin metoda tё teknologjisё sё lartё.

Metoda tё avancuara qё aplikohen nga dhuruesit: synohet qё dhuruesit tё mund tё largohen nga spitali brenda 24 orёve pas pёrfundimit tё operacionit dhe t’i kthehen jetёs normale brenda 1 jave. Marrёsit mund tё largohen nga spitali brenda 1 jave pas operacionit.

bobrek-nakli

Transplantimi i palcës së kockave

është procesi i dhënies së qelizave burimore nga vetë pacienti ose nga dikush tjetër tek pacienti. Në përgjithësi ekzistojnë 2 lloje të transplantimit. Procesi i kthimit të qelizave burimore vetanake quhet 'autolog "dhe procesi i dhënies së qelizave staminale të marra nga një tjetër quhet transplant' alogjenik '.

Transplantimi alogjenik mund të kryhet nga një binjak identik (syngeneic) ose nga një nënë, baba, vëlla ose vëlla ose njerëz që nuk janë plotësisht të pajtueshëm. Transplatimet janë bërë gjithashtu nga anëtarët gjysmë të pajtueshëm të familjes në vitet e fundit. Këto transplantime nga nëna, babai, motra ose motra gjysmë e pajtueshme quhen transplante haploidente.

Donator Vullnetar (Donator)

Kushdo midis moshës 2 dhe 60 vjeç, antigjenet e grupit indor të të cilit janë në përputhje me pacientin, mund të jetë një dhurues për transplantimin e qelizave burimore dhe palcës së kockave.

Një sasi e vogël (2-4 ml) e gjakut merret nga dhuruesi në antigjenet e grupeve të indeve dhe nëse ekziston pajtueshmëri e grupeve të indeve me metoda të veçanta kontrollohet brenda 2-4 ditëve të punës. Nëse ka përputhje të plotë, marrësi ka më pak të ngjarë të refuzojë qelizat burimore të administruara.

Vëllai ose motra plotësisht e përputhshme është dhuruesi ideal. Sidoqoftë, vetëm 25 deri në 35 për qind e pacientëve kanë një vëlla ose motër të përputhshëm me HLA. Nëse nuk mund të gjendet një vëlla ose motër e përputhshme 10/10, një transplant mund të bëhet nga 8/10 vëllezër ose motra të pajtueshëm. Nëse nuk mund të gjenden të afërm të pajtueshëm, një dhurues vullnetar plotësisht i pajtueshëm kërkohet nga bankat e palcës.

Ky kërkim mund të zgjasë 3 deri në 6 muaj. Shumica e pacientëve nuk e kanë aq shumë të presin. Sëmundja themelore mund të përsëritet. Në këtë rast, transplantimi mund të bëhet nga të afërm gjysmë të pajtueshëm, të cilët ne i quajmë transplantim haploidtik. Në këtë rast, nëna, babai, vëllezërit e motrat ose fëmijët gjysmë të pajtueshëm janë dhurues të përshtatshëm dhe më shumë se 90% e pacientëve kanë aplikuar tashmë në spital me një dhurues të mundshëm.

Banka e Palcës së Kockave u krijua për të krijuar, brenda kornizës së projektit Turkey Turko të kryer nga Qendra e Koordinimit të Qelizave Staminale, Donacionet e TC për Ministrinë e Shëndetësisë dhe Gjysmëhënën e Kuqe Turke të kryer në bashkëpunim midis moshës 18-50 vjeç , dhe individë të shëndetshëm që dhanë pëlqimin e informuar, ata u gjetën në dhurimin e qelizave burimore përmes Qendrave të Gjysmëhënës së Kuqe në të gjithë Turqinë.

Na kontaktoni

Dëshironi të merrni informacione të hollësishme?

A doni të merrni informacione të hollësishme në lidhje me shërbimet tona ose të bëni ndonjë pyetje që mund të keni?

Telefononi Tani