Kırurgjıa Kozmetike

Kırurgjıa Kozmetike

Ҫfarё ёshtё transplanti i flokёve?

Rënia e flokëve është një nga problemet më të zakonshme kozmetike që hasen sot. Edhe pse mendohet se është problem qё hasin specifikisht burrat, nё fakt me rёnien e flokёve përballen edhe gratë herë pas here. Rёnia e 50 deri 100 fijeve të flokëve në baza ditore është normale. Nëse ka një rёnie mё tё madhe, duhet të konsultoheni me një specialist. Megjithëse rënia e flokëve mund të zvogëlohet ose parandalohet me trajtime të ndryshme të flokëve të tilla si lazer dhe PRP, operacioni i mbjelljes së flokëve kryhet si një zgjidhje e përhershme për njerëzit me rënie të madhe të flokëve.

Transplanti i flokëve është një zgjidhje natyrale dhe e përhershme për problemin e rrallimit dhe rёnien e plotё të flokёve. Me operacionin e mbjelljes së flokëve, gjëndrat e flokëve që janë gjenetikisht rezistente ndaj rёnies mblidhen nga qafa e pacientit dhe transplantohen në kanalet e hapura në zonat ku ndodh rёnia ose rrallimi. Operacioni i mbjelljes së flokëve është një ndërhyrje mikrokirurgjikale qё kryhet me anestezi lokale. Për këtë arsye, duhet të bëhet në një ambient spitalor dhe në prani të një anesteziologu.

Fazat Kryesore të Transplantit të Flokëve

1. Mbledhja e gjëndrave të flokëve

Pasi zona ku do tё mbillen flokёt përgatitet për procedurën, gjëndrat e flokëve mblidhen një nga një me pajisjen FUE. Në ndërkohë, është shumë e rëndësishme që rrënjët të mos dëmtohen. Secila prej këtyre rrënjëve, të quajtura grafte, përmban mesatarisht 2-3 qime.

2. Hapja e kanaleve

Hapja e kanaleve në madhësinë dhe thellësinë e duhur sipas zonës në të cilën ndodhen, ndikon në shpejtësinë e rritjes së flokëve. Duhet pasur kujdes qё tё hapet një kanal i përshtatshëm për madhësinë dhe gjatësinë e gjëndrës së flokëve që do të transplantohet. Këndi i kanalit gjithashtu duhet të rregullohet mirë për të marrë pamje sa më natyrale.

3. Mbjellja e rrënjëve në kanalet e hapura

Në fazën e fundit, rrënjët e mbledhura vendosen në kanalet e hapura një nga një në 40-45 gradë dhe operacioni i mbjelljes së flokëve përfundon.

Teknikat e përdorura në transplantin e flokëve

Sot, zbatohen me sukses metodat e mëposhtme të mbjelljes së flokëve.

Secila metodë zgjidhet posaçërisht në përputhje me nevojat dhe kërkesat e pacientit. Ёshtё e rёndёsishme qё mjeku dhe pacienti tё dakordohen rreth metodёs qё do tё zbatohet.

1. Kirurgjia Robotike e Flokëve

Në këtë metodë, folikulat e flokëve mblidhen nga roboti i mbjelljes së flokëve. Pasi të hapen kanalet me robotin e mbjelljes së flokëve, rrënjët e mbledhura transplantohen manualisht.

2. Transplanti i flokëve DHI (pa rruajtje)

Në këtë metodë, e cila quhet edhe transplantim i drejtpërdrejtë i flokëve, duke përdorur një stilolaps mjekësor të quajtur choi, hapja dhe transplantimi i kanalit kryhen njëkohësisht. Meqenëse gjëndrat e flokëve që do të transplantohen do të qëndrojnë jashtë për një kohë më të shkurtër, graftet kanё mё shumё shanse të mbeten të shëndetshme.

3. Mbjellja e flokëve Sapphire FUE

Në këtë metodë, një stilolaps i veçantë me majë safiri përdoret në vend të çarjes metalike gjatë fazës së hapjes së kanalit. Ajo që e bën metodën të veҫantё janë këto maja safiri që lejojnë hapjen e mikro kanaleve më të vegjël, duke përshpejtuar kështu proҫesin e shërimit dhe duke zvogëluar ҫarjet.

4. Transplanti normal i flokëve FUE

Folikulat e flokëve, të cilat mblidhen dhe ndahen duke përdorur një mikro motor, transplantohen në kanale të hapura manualisht.


Liposucioni (Heqja e dhjamit)

Liposucioni është një metodë e pёrfitimit tё linjave më të mira të trupit duke hequr indet e tepërta të yndyrës në disa pjesë të trupit me metodën e vakumit. Në këtë mënyrë, zonave nga ku hiqen këto akumulime kokëforta të dhjamit, u jepet një pamje më proporcionale e trupit. Përkundër besimit popullor, liposucioni nuk është një operacion dobёsimi, por një operacion korrektimi i linjave tё trupit. Suksesi i operacionit tё liposucionit varet nga elasticiteti i lëkurës, pesha e pacientit dhe përcaktimi i pritshmёrive tё tyre nga operacioni. Ky operacion nuk duhet parë si një metodë e mrekullueshme dobësimi. Ndërsa vëllimi i qelizave yndyrore në trup zvogëlohet me ushtrime dhe dieta të rrepta, numri i qelizave yndyrore nuk ulet. Në operacionet e liposucionit, numri i qelizave yndyrore zvogëlohet duke hequr qelizat dhjamore nga trupi.

Nё cilat zona aplikohet liposucioni?

Nё zonёn e barkut, belit, ijeve, gjurit, kyçit tё këmbës, krahëve, gjirit, fytyrёs dhe nofullёs mund të hiqet dhjami me anë të liposucionit.

Kush mund të bëjë liposucion?

Grupi më i përshtatshëm i pacientëve për operacionin e liposucionit janë pacientët që kanë grumbulluar dhjamë në disa pjesë të trupit (sidomos në ije, zonёn e barkut dhe belit) që janë afër peshës së tyre ideale ose pak më shumë se idealja, por qё nuk mund ta heqin dhjamin me dietё ose ushtrime.

Fakti që pacienti ka një strukturë të ngushtë dhe elastike të lëkurës, pirja e duhanit ose mospirja e duhanit gjithashtu ndikon në rezultat.

Liposuction

A arrihen rezultate të përhershme në liposuksion?

Nëse pacienti ruan peshën e tij, rezultati është i përhershëm. Në rast të shtimit të peshës në periudhat e mёvonshme, rezultati mund tё mos jetё i pёrhershem.

Sa zgjat operaconi?

Operacioni i liposucionit zgjat 1-3 orë në varësi të pjesёs sё trupit qё do t’i nёnshtrohet operacionit dhe vёllimit tё proҫedurës. Operacioni kryhet nën anestezi lokale ose të përgjithshme në varësi të zonave ku hiqet dhjami.


Si bëhet operacioni?

Operacioni i liposucionit kryhet me pajisje vakumi duke përdorur kanule me madhësi të ndryshme. Megjithёse prerjet bëhen mjaftueshёm të mëdha pёr futjen e kanulave, nuk mbёten plaga tё dukshme.

Teknika të tilla si liposucioni me lazer, liposucioni Vaser, liposucioni me ultratinguj, teknika e lagësht (duke dhënë lëng) dhe e thatë janë tё disponueshme. Liposucioni Vaser preferohet mё shumё në spitalin tonë dhe aplikohet tek pacientët tanë.


Cilat janë elementet që duhet tё merren parasysh gjatё periudhës postoperative?

Pas kёtij operacioni, nuk ka shumё dhimbje. Dhimbja e ulёt lehtësohet me qetësues të dhimbjeve. Pacientët zakonisht mund tё largohen nga spitali të njëjtën ditë ose 1 ditë pas operacionit. Ёshtë i mundur kthimi në punë brenda 2-3 ditësh.

Mund të ketë ënjtje dhe mavijosje në periudhën pas operacionit e cila zakonisht shërohet brenda 2 javëve. Sidoqoftë, e gjithë ënjtja në zonën e operacionit bie dhe zona merr formën e saj të fundit brenda 6-12 muajve. Gjatë kësaj periudhe, ndihmojnё masazhi dhe disa trajtime tё tjera.

Në mënyrë që operacioni të jetë efektiv, rekomandohet pёrdorimi i korsesё për 1 muaj pas operacionit.

Ёshtё e rёndёsishme t'i kushtohet vëmendje dietës dhe stërvitjes në periudhën pas operacionit. Nuk duhet harruar që nëse vazhdoni të hani mё shumë se cҫ’duhet, mund të shtoni peshë në pjesë të tjera të trupit, edhe nëse jo aq shumë sa më parë. Sidoqoftë, në rastin e shtimit të peshës, pesha e shtuar shkon proporcionalisht edhe nё zonat ku ёshtё kryer operacioni, edhe nё ato ku nuk ёshtё kryer operacioni.

Zmadhimi i gjoksit

Të kesh gjoks me formё tё bukur është padyshim diçka që shumë gra e dëshirojnë. Për këtë arsye, shumë gra sot preferojnë zmadhimin e gjoksit.

Pёr kё ёshtё i pёrshtatshёm ky lloj operacioni?

  • Pacientët që kanё humbur sasi tё madhe të peshës pas shtatzënisë ose
  • Pacientët që iu hiqet gjoksi si rezultat i kancerit të gjirit
  • Pacientët me sëmundje kongjenitale qё janё pa gjoks, ose me gjoks tё vogёl ose asimetrik
  • Pacientët të cilët nuk janë të kënaqur me madhësinë e gjoksit dhe duan të kenë gjinj më të mëdhenj
  • Kirurgjia kryhet për t’i bёrё gjinjtё më simetrik, mё tё mёdhenj, mё tё formёsuar dhe të ngritur.

Zgjidhja më e përshtatshme dhe e shëndetshme për gjinj tё vegjël është proteza e gjirit me silikon. Proҫedurat e zmadhimit e bёrё me indet dhjamore të marra nga personi gjithashtu mund të provohen, por ato zakonisht nuk preferohen sepse ato mund të shkrihen dhe të shkaktojnë një ulje të vëllimit. Pacientët më të përshtatshëm për zmadhimin e gjirit me injeksion të yndyrës janë pacientët me raport të lartë yndyre në trupin e tyre. Në të njëjtën kohë, nёpёrmjet kёsaj proҫedure, zvogëlohet sasia e yndyrёs nё ato zona.

Si përdoren protezat në operacionet e zmadhimit tё gjoksit?

Protezat e silikonit janë të 2 llojeve, proteza nё formё anatomike dhe me formё rrumbullake. Përshtatshmëria e protezave vendoset në përputhje me strukturën e gjoksit të personit, gjatësinë, raportin shpatull-trung, lëkurën e gjoksit, kërkesën e pacientit dhe vlerёsimin e situatёs sipas gjykimit tё kirurgut. Pjesa e jashtme e implanteve të gjirit përbëhet nga një mbështjellëse silikoni. Implantet janё tё mbushura me xhel silikoni brenda. Pjesa e jashtme mund tё jetё e ashpër ose e lëmuar. Ka dimensione të ndryshme për sa i përket vëllimit, diametrit të bazës dhe gjatёsisё.

Ёshtë e pamundur që të ndodhë ndonjë problem shëndetësor gjatё operacionit tё rritjes së gjoksit të kryer me proteza të aprovuara nga FDA dhe të prodhuara me teknologjinë më të fundit. Studimet nuk kanë gjetur ndonjё lidhje midis protezës sё silikonit dhe kancerit të gjirit. Protezat e gjoksit përdoren për shumë vite. Ato nuk kanë nevojë të ndryshohen nëse nuk shfaqet ndonjë problem.

A mund të ushqejnë me gji femrat që kanë bërë zmadhimin e gjoksit?

Kjo është një nga pyetjet më të pёrhapura tё grave. Shumë gra të reja që nuk janë ende nëna hezitojnë të bëjnë zmadhimin e gjoksit për këtë arsye. Sidoqoftë, hulumtimet kanë treguar që proteza e aplikuar nuk e parandalon ushqyerjen me gji.


Si kryhet operacioni për zmadhimin e gjoksit?

Operacioni zgjat rreth 1-2 orë. Pacienti mund tё largohet pasi tё ketё qëndruar në spital ditёn ose natën pas operacionit.

Protezat e silikonit vendosen sipas 3 metodave, varësisht nga vendi ku vendosen në gji, nën muskul (muskul i madh pectoralis), mbi muskul ose të dyja, nën muskul dhe mbi muskul (Plani i dyfishtë).

Proteza vendoset më shpesh në palosjen e nën-gjirit, më rrallë rreth thithkёs, rreth zonës së sqetullës ose zonës së barkut.

Me operacionet e zmadhimit tё gjoksit, njёkohёsisht trajtohet edhe gjoksi i varur. Sidoqoftë, rekomadohet të bёni operacione të ngritjes së gjoksit pёr gjoks me varje tё moderuar ose varje tё madhe.


Cilat janë elementet që duhet të merren parasysh gjatë periudhës postoperative?

Ёshtë e mundur të përjetoni dhimbje në 2 ditët e para, pёr shkak tё vendosjes sё protezave nën muskul, por ajo mund tё ulet me pёrdorimin e qetësuesve tё dhimbjeve. Ёnjtje dhe mavijosje mund tё vërehen nё gjoks dhe zonёs përreth tij. Zakonisht ato zhduken brenda 2 javësh. Sidoqoftë, duhen 6 muaj deri në 1 vit që ënjtja e gjirit të bjerë plotësisht dhe gjiri të marrë formën e tij përfundimtare. Nëse personi nuk bën punë shumë të rëndë në periudhën postoperative, ai mund tё kthehet në punё dhe t’i kthehet jetës normale pas 3 ditësh. Rekomandohet të shmangni ushtrime të rënda dhe ngritje peshash për rreth një muaj.

Cilat janë rreziqet që mund të ndodhin gjatё operacionit?

Gjakderdhja dhe infeksioni gjatё operacionit janë dukuri të rralla, por mund të ndodhin. Disa pacientë mund të ndjejnё ulje ose rritjё tё ndjeshmёrisё në thithka. Kjo gjendje zakonisht është e përkohshme.

Pёrkundër proteinave, trupi prodhon edhe një substancë membranore të quajtur kapsulë. Kjo membranë nuk shkakton ndonjë problem kur është e hollë. Sidoqoftë, kjo kapsulë mund të arrijë madhësi mesatare dhe të mёdha tek disa pacientë. Në këto raste, mund të kërkohet një ndërhyrje e dytё.

Mundësia e këputjes së protezës nuk ka gjasa tё ndodhё, përveç se në rastet e traumave të forta të gjoksit siç është një aksident trafiku në automjet, rënia nga lartësia dhe lëndimet nga mjetet prerëse.

Reduktimi i gjirit

Shumica e pacientëve që vijnё me ankesa rreth madhësisë së gjirit kanë nevojë për operacion të zvogëlimit të gjirit për shkak të problemeve shëndetësore, përtej shqetësimeve estetike.

Sidomos në moshë të re, madhësia e gjirit bën që personi të përballet me probleme psikologjike. Madhësia e gjirit gjithashtu ndikon në sistemin skeletor. Pesha e gjinjve e shtyn trupin përpara dhe shkakton shqetësime të tilla si hernie e qafës, kёrrusje si dhe humbje tё forcës për shkak të kompresimit nervor në krahë. Ky presion në sistemin skeletor rritet me osteoporozën. Zgjidhja e këtyre problemeve është zakonisht operacioni.


Si bëhet operacioni?

Synohet të arrihet forma e pёrkyer e gjirit me prerjen më të vogël tё mundshme kirurgjikale. Prandaj, matjet dhe vizatimet para operacionit të gjirit duhet të planifikohen mirë. Kjo fazë është po aq e rëndësishme sa operacioni nё mёnyrё që tё kemi rezultat kirurgjikal maksimal. Kirurgjia e zvogëlimit të gjirit, e quajtur ndryshe mamoplastika e zvogëlimit, siguron zvogëlim të madhësisë së gjirit, formësim dhe një pamje më të drejtë të gjirit. Në këto operacione, lëkura, indi i dhjamit nënlëkuror dhe indi i gjirit, si dhe indet e gjëndrës së qumështit hiqen nga gjiri i madh.

Në operacionet e zvogëlimit të gjirit, kryhen jo vetëm operacione të zvogëlimit, por edhe tё ngritjes. Përveç kësaj, nëse madhësia e thithkёs të quajtur areola është e madhe, është gjithashtu e mundur që ta zvogëloni dhe ta formësoni atë.

Varёsisht nga personi, pas operacionet tё zvogëlimit të gjirit, mund tё mbeten shenja tё plagёs, qё shihen nën zonën e sytjenave ose bikinit. Në varësi të teknikës kirurgjikale dhe shkallës së zvogëlimit të gjirit, këto shenja duken si shkronja T, J ose L pёrmbys, rreth thithkës-areolës dhe afёr zonës së palosjes së nën-gjirit. Këto shenja, të cilat janë të dukshme dhe të kuqe në muajt e parë, bëhen më pak të dukshme me kalimin e kohёs.


Megjithëse kohëzgjatja e operacionit ndryshon në varësi të madhësisë së gjirit dhe teknikave të aplikuara, zakonisht zgjat rreth 2-4 orë.

Cilat janë elementet që duhet të merren parasysh pas operacionit?

Operacioni zhvillohet nën anestezi të përgjithshme. Zakonisht, pacienti lëshohet pas një qëndrimi gjatë natës në spital.

Rreth 1-4 pas operacionit. Tubat e drenazhit vendosen në të dy zonat e gjirit për t’u hequr me ditë. Dhimbja fillon 2 ditё pas operacionit, por mund tё zvogëlohet me qetësues të dhimbjeve. Gjithashtu, mund të shihni ënjtje ose mavijosje rreth gjirit. Sidoqoftë, këto zakonisht kalojnë plotësisht pas 2 javësh.

Zakonisht vishen sytjena speciale sportive për të zvogëluar edemën pas operacionit. Mund të ktheheni në punё 4-5 ditë pas operacionit. Ushtrimet dhe ngritja e peshave tё rënda zakonisht nuk rekomandohen për 3-4 javë pas operacionit.

Duhen 6-12 muaj që ënjtja e gjirit të zhduket plotësisht dhe gjiri të marrë formën e tij përfundimtare.

A mund tё ushqeni fёmijёn me gji pas operacionit për zvogëlimin e gjirit?

Në disa raste, meqenëse kanalet e qumështit hiqen deri në njëfarë mase, funksionet e gjidhënies pas shtatzënisë mund të preken gjithashtu. Disa studime tregojnë se kjo normë është 10-20 përqind.

Kush janë grupet e rrezikshme?

Në pacientët diabetikë, pacientët me sëmundje sistemike, mungesa të ndryshme të vitaminave dhe mineraleve, probleme të shërimit të plagëve, veçanërisht në duhanpirësit, dhe një situatë të dukshme në shenjat që mund të ndodhin në plagë. Prandaj, rreziqet e mundshme duhet t'u shpjegohen këtyre grupeve të pacientëve.

Ngritja e gjoksit

Për shkak të arsyeve të tilla si shtatzënia, ushqyerja me gji, plakja, gjenetika dhe shtimi dhe humbja e shpejtë e peshës, gjinjtë humbasin formën e tyre nga efekti i gravitetit. Kjo, nga ana tjetër, ndikon negtivisht nё shёndetin mendor tё pacientit, pёrkatёssht nё uljen e vetëbesimit tё tij.

Me operacionet e ngritjes së gjoksit, është e mundur që gratë të kenë gjinj të drejtë dhe më të fortë, sipas dëshirës sё tyre.


Si bëhet operacioni?

Operacioni bëhet nën anestezi të përgjithshme. Kohëzgjatja e operacionit varion nga 2-4 orë në varësi të shkallës së varjes së gjirit dhe nëse është e nevojshme mbushja.

Me këtë operacion, pjesёt e tepërta dhe të varura të lëkurës hiqen dhe indet e gjirit ngrihen dhe mbushen në të njëjtën kohë. Nëse indet e vetë personit nuk janë të mjaftueshme pёr mbushje, mund tё pёrdoren protezat e silikonit ose metodat e injektimit të yndyrës. Në të njëjtën kohë, thithka e zmadhuar dhe e varur kthehet në vendin dhe madhësinë e duhur.

Në këtë operacion, mund tё mbeten shenja varёsisht nga niveli i varjes sё lёkurёs nё zonёn e thithkёs dhe palosjes sё nën-gjirit. Dihet se nuk ka asnjë operacion të ngritjes së gjirit pa mbresë. Sidoqoftë, këto shenja bëhen më pak të dukshme me kalimin e kohës.

Nëse thithka ka shumё varje ka nevojё pёr shtim vёllimi, vendosen protezat në gjinj dhe sigurohet njёkohёsisht edhe mbushja edhe ngritja e gjirit.

Meqenëse kanalet e qumështit në gji nuk preken shumë, problemet me gjidhënien janё shumё tё rralla.

Cilat janë elementet që duhet të merren parasysh gjatё periudhës postoperative?

Pacienti mund tё largohet ditën e operacionit ose pasi ka qëndruar në spital njё natë. Me përjashtim të dhimbjes sё ditës sё parë që mund tё ulet me qetësues të dhimbjeve, zakonisht nuk pritet qё pacienti tё ketё dhimbje ditёt e tjera.

Mund tё shfaqen ёnjtje dhe mavijosje rreth gjirit, të cilat zakonisht zgjasin 2 javë. Tek disa pacientë, mund tё vendosen tuba drenazhi në gji për t’u hequr pas 1-2 ditësh. Sutjenat sportive duhet tё vishen për 3-4 javë pas operacionit. Nëse pacienti bёn punё tё rёnda, ai mund tё vazhdojё të punojë pas ditës së tretë sё operacionit. Rekomandohet të qëndroni larg ushtrimeve dhe punёve tё rёnda për rreth një muaj. Operacionet e ngritjes së gjirit janë operacione qё zakonisht rezultojnё me shumё sukses. Sidoqoftë, nuk duhet harruar që pas operacionit, gjoksi mund tё pёsojё varje për shkaqe tё ndryshme si shtatzënia, ushqyerja me gji, shtimi dhe humbja e shpejtë të peshës dhe graviteti.

Tёrheqja e lёkurёs sё fytyrёs (Lifting)

Varja e fytyrës, qeskat nën sy, rrudhat e thella mund tё shfaqen në fytyrë për shkak të plakjes, gravitetit, stresit, pirjes së duhanit, konsumimit tё alkoolit, kequshqyerjes, efektit të rrezeve të diellit, etj.

Në moshat e mёdha, numri i indeve lidhёse tё fytyrёs mund tё zvogëlohet dhe lёkura mund tё varet poshtё. Kjo dukuri bёhet e dukshme pasi duket sikur fytyra ka lёkurё tё tepёrt. Qëllimi i operacioneve të tёrheqjes sё lёkurёs sё së fytyrës është të heqë këtë lёkurё tё tepёrt dhe të krijojë një lëkurë më të tendosur dhe mё me shkёlqim.

Me operacionin e tёrheqjes sё lёkurёs së fytyrës, hiqet lёkura e tepёrt nё fytyrё dhe shtresa e hollë muskulore nёn lëkurë riformësohet dhe tendoset.

Si kryhen operacionet e tёrheqjes sё lёkurёs (lifting) së fytyrës?

Operacionet e tёrheqjes fillojnё me pjesën e sipërme të fytyrës që përfshin ballin dhe vetullat, pjesën e mesit të fytyrës që përfshin nivelin e syve dhe pjesën e poshtme të fytyrës që përfshin pjesёn e gojës, mjekrës dhe qafës, varёsisht nga zona e problemit aktual. Qëllimi i operacionit për tёrheqjen e lёkurёs sё fytyrës; ёshtë rikthimi i indeve tё lёkurёs sё varur në vendet e tyre origjinale në pjesë të ndryshme të fytyrës dhe të tendoset lëkura duke hequr lëkurën e varur dhe tё tepёrt.

Në operacionin e heqjes së fytyrës, plagёt fshihen në lëkurën e kokës, në palosjet natyrore para dhe prapa veshit. Meqenëse shenjat e operacionit janë të fshehura, ato nuk janë shumë të dukshme.

Operacionet e tёrheqjes së lёkurёs sё fytyrës janё edhe mё tё suksesshme kur kombinohen me blefaroplastikё, peeling tё lëkurës dhe mbushje - botoks.

yuz-germe

Sa zgjat operacioni?

Operacioni zgjat 2-5 orë nën anestezi të përgjithshme. Sidoqoftë, ky operacion mund tё zgjasё edhe mё shumё nёse proҫedura si blefaroplastika, ngritja e ballit, ngritja e vetullave kryhen së bashku me operacionin e tёrheqjes sё lёkurёs sё fytyrës.

Cilat janë elementet që duhet të merren parasysh gjatё periudhës postoperative?

Pas operacionit, pacienti duhet tё qëndrojё në spital për një natë dhe më pas mund tё largohet.

Edhe pse pacienti nuk pritet tё ketё dhimbje, nёse ka, ajo mund tё ulet me qetësues të dhimbjeve. Në disa raste, vendosen tubat e drenazhit për t’u hequr pas 1-2 ditësh. Ёshtë e mundur të shihni ënjtje dhe mavijosje në fytyrë. Sidoqoftë, ajo zhduket pothuajse plotësisht brenda 1-2 javësh. Pas kёsaj peridhe, pacienti mund t’i rikthehet jetёs sё tij normale.

Rezultatet e operacioneve tё suksesshme të tёrheqjes sё lёkurёs së fytyrës të kryera në pacientë të përshtatshëm zgjat për 8-10 vjet. Sidoqoftë, duhet tё mos harrohet fakti se proҫesi i plakjes vazhdon edhe në periudhën pas operacionit.

Rimodelimi i barkut (Abdominoplastika)

Pёr shkaqe tё ndryshme si shtimi dhe humbja e tepërt e peshës dhe nivelet hormonale gjatё shtatzanive tё mёparshme, nё zonёn abdominale mund tё mbetet lёkurё e tepёrt, e varur, si dhe mund tё shfaqen çarje të lëkurës dhe qetësim i muskujve të barkut. Në këto raste, kryhet operacioni i rimodelimit tё barkut.

Njerëzit me varje të lëkurës së barkut dhe relaksim tё muskujve të barkut që nuk mund tё përmirësohet me dietë dhe ushtrime të pёrshtatshme janë kandidatët e përshtatshëm për operacionin e rimodelimit tё barkut. Abdominoplastika duhet parë si një ndërhyrje kirurgjikale në bark, pa humbur peshë.

Para se të vendosni për operacionin e rimodelimit tё barkut, nëse pacienti është mbipeshë, rekomandohet të humbisni peshë dhe të arrini peshën ideale. Pёr shkak se trashësia e lëkurës së barkut është më e lartë në pacientët qё janё mbipeshë, pёr kёta persona ёshtё mё e vёshtirё tё arrihet sukses i lartё i operacionit, sesa tek ata qё kanё peshёn ideale. Prandaj, së pari rekomandohet dieta dhe ushtrimet fizike. Pacientët të cilët vijnë për tё trajtuar lёkurёn e varur pas humbjes sё peshёs me ushtrime dhe dietë, bёjnё pjesё nё grupin mё tё pёrshtatshёm pёr kёtё lloj operacioni.

Si bëhet operacioni?

Kur ligamentet ndërmjet muskujve në murin e përparmë të barkut dobësohen dhe grisen, ndodhin ndarje midis muskujve. Nën presionin e organeve të brendshme, barku duket i dalë dhe i varur. Me operacionet e rimodelimit tё barkut, muskujt në bark shtrёngohen, muri i përparmë i barkut ngushtohet dhe yndyra e tepërt dhe indet e lëkurës hiqen. Me këtë operacion, mund tё trajtohet edhe lёkura e varur pёrreth kёrthizёs. Megjithëse çarjet në bark nuk mund tё hiqen plotësisht me abdominoplastikë, shumica e tyre mund tё rregullohen.

Në varësi të llojit tё deformimit në bark, mund tё kryhet njё operacion i pёrgjithshёm ose mini operacion i barkut. Abdominoplastika totale bёhet në rastet kur lёkura dhe dhjami i varur në bark janё tё dukshme dhe ndarja e muskujve të barkut është e madhe. Nëse lёkura dhe dhjami i varur janё vetёm nё pjesёn poshtё kёrthizёs, atëherë realizohet mini abdominoplastika. Nëse vendndodhja e barkut do të ndryshohet, do të mbeten shenja rreth barkut dhe në zonën e mbathjeve.

Rimodelimi i barkut zakonisht shoqёrohet me procedurёn e liposucionit, pёr tё siguruar rezultate shumё tё larta.

Sa zgjat operacioni?

Kohëzgjatja mesatare e operacionit të rimodelimit tё barkut është ndërmjet 2-4 orë. Në varësi të gjendjes së pacientit, ai mund tё largohet nga spitali pas 1 ose 2 ditësh.

Cilat janë elementet që duhet të merren parasysh pas operacionit?

Në mënyrë që të parandalohet akumulimi i gjakut dhe lëngjeve të quajtura seroma gjatë operacionit, vendosen tubat e drenazhit në zonën e plagёs për t'u hequr pas 1-4 ditësh. Në ditët e para, dhimbja mund tё ulet me qetësues të dhimbjeve. Me kalimin e ditёve, dhimbjet ulen dhe pacienti fillon të ndihet më mirë.

Pacientët këshillohen të anojnë përpara për të shmangur presionin në vijën e qepjes, veçanërisht për ditët e para, dhe tё flejnё me një jastëk në shpinë.

Nëse pacienti nuk bёn punё të rënda, ai mund tё kthehet në punë pas mesatarisht 1-2 javësh. Sidoqoftë, rekomandohet të përdorni korse për 1-1,5 muaj si dhe të evitohen ushtrimet e rënda për 2-3 muaj.

Ёnjtja në bark zhduket plotësisht dhe barku merr formën e dëshiruar pas mesatarisht 6-12 muajsh. Pas abdominoplastikës, pacientët duhet t'i kushtojnë vëmendje peshës së tyre dhe të shmangin shtimin e tepërt të peshës. Pacientët që janë mbipeshë dhe synojnë të humbin peshё, nëse planifikojnë të mbeten shtatzënë në të ardhmen, duhet ta shtyjnë këtë operacion për pas lindjes, pasi të kenë humbur peshën e tyre të tepërt.


Rimodelimi i Hundës (Rinoplastika)

Zakonisht kёrkohet pas ndёrhyrjeve kirurgjikale nё hundё, ose pёr shkak tё problemeve shëndetësore ose shqetësimeve estetike.

Kush mund të ketë kryejё rimodelimin e hundёs?

Operacionet e rinoplastikës mund të kryhen pas pёrfundimit tё proҫesit tё rritjes sё personit. Hunda duhet të marrë formën e saj përfundimtare dhe për këtë arsye zhvillimi duhet të ketё pёrfunduar. Përveç kësaj, aspekti psikologjik i kёsaj proҫedure analizohet nga mjekë ekspertë dhe me përvojë.

Çfarë është Rinoplastika Revizionuese?

Pёrsёritja e një operacioni rinoplastik për personat e pakёnaqur me rezultatin e operacionit tё parё rinoplastik, pasi janë konsultuar me mjekët e tyre, quhet "rinoplastikë revizionuese". Meqenëse nё hundё është ndërhyrë edhe njё herё gjatё operacionit tё parё, operacionet e korrigjimit janë më të vështira sesa operacionet e para të hundës.

Para operacionit duhet tё evitohet pёrdorimi i disa ilaҫeve. Përveç kësaj, vlejnё edhe rregullat e zakonshme qё zbatohen në të gjitha operacionet e anestezisë së përgjithshme Këto rregulla i komunikohen pacientit nga mjeku specialist dhe personeli mjekësor.


Si kryhet Kirurgjia e Hundës (Rinoplastika)?

Operacionet e rinoplastikës kryhen nën anestezi të përgjithshme. Duhet të bëhet në sallën e operacionit në kushte spitalore me pajisje të përshtatshme. Operacionet kryhen me teknikë të mbyllur ose të hapur. Operacioni zgjat midis 1-3 orë.

rinoplasti


Periudha postoperative

Periudha deri nё kthimin e jetёs normale ndryshon në varësi të teknikës së operacionit të kryer, proҫedurave të kryera, potencialit të rikuperimit të pacientit, punës qё bёn pacienti dhe mjedisit në të cilin ai jeton. Nëse pacientët që punojnë në zyrё nuk e kanё problem dukjen e fashove në hundë, ata mund të fillojnë punën në ditën e katërt. Për njerëzit shumë aktivë, rekomandohet të fillojnë punën pas 7-10 ditësh. Pirja e duhanit ndikon negativisht në proҫesin e shërimit. Ёshtë e nevojshme t'i kushtohet vëmendje disa faktorëve të jashtëm në proҫesin e trajtimit. Nevojitet mbrojtja nga rrezet e diellit për 3 muaj. Meqenëse nuk ka prerje pas operacioneve të mbyllura, nuk ka nevojë të merrni mbrojtje shtesë nga rrezet e diellit, por duhet të mbahet mend se mbrojtja nga dielli është gjithmonë e rëndësishme për të parandaluar plakjen e parakohshme të lëkurës. İntervale noti të caktuara, vrapimi dhe aktivitete të ngjashme duhet tё reduktohen në përputhje me proҫedurën dhe teknikën e pёrdorur. Rekomandohet të merrni informacion shtesë nga mjeku në lidhje me përdorimin e lenteve të kontaktit dhe syzeve. Shërimi i plotë pas operacioneve të hundës bëhet pas një periudhe 3-6 muaj.

Na kontaktoni

Dëshironi të merrni informacione të hollësishme?

A doni të merrni informacione të hollësishme në lidhje me shërbimet tona ose të bëni ndonjë pyetje që mund të keni?

Telefononi Tani