Can Yiğit Işık 460 Gramla Yaşama Tutundu!

Can Yiğit Işık 460 Gramla Yaşama Tutundu!

Çelik, prematüre bebeklerin karşılaşabileceği olası sorunları ve minik Yiğit’in hikayesini anlattı: Prematüre bebek, 37’nci gebelik haftasının altında doğan bebek olarak tanımlanır. Bu minikler, anne karnında geçirmesi gereken sürenin bir kısmını dışarıda geçirmek zorunda kalır. Günümüz teknolojisiyle prematüre bebeklerin anne karnındaki yaşam alanına yakın bir ortam sunarak gelişimlerinin tamamlamalarına yardımcı oluyoruz. Prematüre bebekler, tüm doğumların yüzde 10’unu oluşturur. Bu oran, yılda 150-155 bin bebek anlamına gelir. Bebeğin erken geleceği önceden öngörülebiliyorsa, yoğun bakım ünitelerinin bulunduğu hastaneler tercih edilmelidir. Bu hassas bebeklerin yaşam standartları eski yıllara göre arttı. Doğum anından, bebeğin taburcu olmasına kadar geçen her aşamada dikkatli davranılmalı. Bu bebekler çok risklidir ve yaşam şansları yüksek değildir. Genelde 750 gramın altında dünyaya gelirler. Bunlardan biri de Can Yiğit bebekti.

Can doğduğunda akciğer gelişimi tamamlanmadığı için solunum cihazıyla desteklendi. Yaklaşık bir ay solunum destek tedavisi aldı. Yattığı süre boyunca besinleri tolere edemediği dönemler yaşadı ve çeşitli enfeksiyonlarla karşılaştı. Ama tüm bunları desteğimizle yendi. Kanguru bakımıyla annesiyle arasındaki bağ güçlendirildi. 95 gün sonra taburcu oldu Bebek taburcu olmadan önce anneye, bakımı ve beslenmesiyle ilgili evde yapması gerekenler öğretildi. Ayrıca acil müdahalelerde nasıl bir yol izleneceği anlatıldı. Doğum ağırlığı 460 gram olan Can Yiğit Işık, 95 günün sonunda 2 bin 100 grama

ulaşarak, sağlıklı bir şekilde ailesine teslim edildi. Bizim için en mutlu an, buydu. Prematüre bebeklerin ‘Prematüre Retinopatisi’ denilen göz damarlarının gelişim sürecinde karşılaşılabilecek sorunlar açısından yakın takibi gerekir. Can Yiğit, hastanemizdeki takibi boyunca bu açıdan da izlendi. Tedavi gerektirecek bir retinopatisi gelişmedi. Fakat taburculuk sonrası prematüre retinopatisi için göz içine ilaç enjeksiyonu yapılması gerekti. Sadece göz değil işitme, nörolojik gelişim takibi de yapılmalıdır.

Knowledge Center

Blog Patient Stories

Contact us

Would You Like To Get Detailed Information?

Do you want to get detailed information about our services or ask any questions you may have?

Call Now